"Cestou karavan" přel. Karel Petráček (Praha , 1975)



Výbor z klasické arabské poezie, rozdělený do tří tematických celků nazvaných Knížata pouště a náhorních planin, Lásky a vzdor města Prorokova, V bagdádských krčmách a vězeních, shrnuje tvorbu nejvýznamnějších básnických osobností od doby před islámem až po údobí vrcholného rozkvětu islámské civilizace.


Knížata pouště a náhorních planin - tak nazývali jihoarabské nápisy vládce malých beduínských států, které měly chránit hranici bájných jihoarabských říší proti vpádům kočovných Arabů, kteří - vyzbrojeni velbloudem - pronikají kdesi od severozápadu a postupně osidlují celý poloostrov, jehož původní obyvatelstvo - rovněž semitského původu a Aarabům velmi blízké - se postupně ztrácí v moři nájezdníků, jejich vítězství je dovršeno islámem v 7.století n.l.. Tito beduíni, lidé divocí a tvrdí, jako jejich nehostinná domovina, nevytvořili vysokou hmotnou kulturu. Jejich nejvyšším kulturním statkem bylo slovo - jejich poezie.

Ve svém celku však představují více či méně autentický výraz beduínské společnosti v době před islámem. Básníků zde bylo mnoho a jejich společenská funkce nemalá. Básník, orákulum kmene, patřil k významným členům rodu nebo kmene a jeho jméno bylo ctěno, stejně jako jeho výroky byly obávány.

Lásky a vzdor města Prorokova - přesněji Medíny, případně i Mekky, vyzpívávají básníci docela jiného založení než jejich předislámští druzi. Však je také jiná doba: islám je 7.-8. století již světovým fenoménem, podrobil si daleké kraje a představuje i světovou moc politickou.

V bagdádských krčmách a vězeních - zde nacházíme dva velikány arabské poezie této doby. Abú Nuwás, vůdce modernistů, popírající vše běžné, lásku i náboženství (alespoň načas), je velký svou drzostí básnického pohledu i rozsahem a kvalitou svého díla, objímajícího druhy staré i nové, jím korunované.- Druhý, slepec z Ma´rry, je uznávaný myslitel, v jehož životní skepsi, které rozumíme, protože byl slepý, a přesto viděl bídu světa, září jako drahokam rozum, diamant rozrušující i matné zrcadlo náboženské víry.


(Anotace je převzata z doslovu výše uvedené publikace)

.....................................
Název: Cestou karavan
Autor: Karel Petráček (1926-1987)
Z arabských originálů, vybral, uspoř., přel.
Vydavatelství: Praha : Československý spisovatel
Rok vydání: 1975
Počet stran: 92 s.

.....................................






Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)